ISKANJE

Bolezni

BOLEZNI KORENOVK

Med korenovke sodijo vse rastline, ki tvorijo korene: korenček, peteršilj, zelena, pastinak, črni koren, črna redkev, redkvica, repa, koleraba, rdeča pesa…

Najpogostejše bolezni, ki se pojavljajo na korenovkah so:

Korenjev listni ožig (Alternaria dauci)

Znaki bolezni: bolezen se prav tako pojavlja na listju in listnih pecljih. Okužbi so predvsem podvrženi listi, ki so videti kot ožgani. Na listju se kmalu po okužbi pojavijo pege, ki so svetlo rumene barve. Kasneje pege sivijo, vendar rob same pege ostane rumen. V vlažnem vremenu se pege hitro širijo in se združujejo. Na pegah opazimo črne pike, ki so trosonosci in trosi. Gliva prezimi v obolelih ostankih na vrtu ali njivi. Prenaša pa se tudi z okuženim semenom. Za napad te glive so najbolj občutljivi starejši listi, zato se ta bolezen praviloma pojavlja kasneje v rastni dobi korenja kot pa siva pegavost korenjevega listja.

Zatiranje: za zatiranje lahko uporabimo pripravke na bazi azoksistrobina. 

Listna pegavost (Alternaria radicina)

Znaki bolezni: bolezen se pojavi samo na listju, listnih ploskvah in listnih pecljih. Bolezen prepoznamo po pegah, ki so okrogle oblike in svetlorjave barve s temnejšim robom. V napredovanju bolezni se pege začnejo združevati in lahko prekrijejo celotno listno ploskev. Ko se pege združujejo se tudi list prične hitro sušiti. Za napad te glive so najbolj občutljivi mladi listi.
Trosi prezimijo na okuženih listih, ki ostanejo na vrtu ali njivi.
Pogoji za okužbo: okužba se širi s trosi, ki jih v vlažnem vremenu najdemo na sivkasti prevleki, ki se pojavi na površini peg. Temperatura, ki najbolj ustreza trosom, da lahko kalijo je 28oC, lahko pa kalijo v precej nižjih in tudi višjih temperaturah od najbolj ustrezne.

Zatiranje: učinkovita so sredstva na osnovi difenkonazola ali azoksistrobina. 

Bela gniloba korenja (Sclerotinia sclerotiorum)

Znaki bolezni: rastline hirajo, na podzemnih delih ter tik nad zemljo se pojavi gosta, snežno bela vatasta prevleka.
Pogoji za okužbo: gliva se lahko širi na spolni in nespolni način, vendar je za naše razmere in predvsem za zavarovan prostor pomemben le slednji. Gliva oblikuje spolna plodišča (apotecije), le če doživi prehranski, vodni ali temperaturni stres, največkrat pa je vzrok v sovpadanju vseh treh dejavnikov. Bolezen lahko povzroča škodo tako v setvenici kot tudi po presajanju.

Zatiranje: s sredstvi na osnovi boskalida.

Listna pegavost zelene, peteršilja  (Septoria apii,  Septoria petroselini)

Znaki bolezni: na listih se pojavijo  rumeno sive do rjave pege. Pojavijo se tako na gosto, da se list suši. Je  najnevarnejša bolezen zelene in peteršilja.
Pogoji za okužbo: ugodne razmere 20-25°C, visoka zračna vlaga.

Zatiranje: s pomočjo sredstev na bazi difenkonazola.

Pesna listna pegavost (Cercospora beticola)

Znaki bolezni: številne sive, rdeče-rjavo obrobljene pege na listih, ki v nadaljevanju nekrtizirajo in privedejo do izsušitve listov.

Zatiranje: s pripravki na bazi azoksistrobina. 

Pesna pepelovka (Erysiphe betae)

Znaki bolezni: s pepelasto plesnijo prekriti listi porumenijo in se ob hujšem napadu tudi posušijo.

Zatiranje: z žveplenimi pripravki. Preventivno lahko uporabimo naravno sredstvo za krepitev rastlin Izvleček njivske preslice, ki prav tako vsebuje žveplo.


Pesina listna pegavost Pesina listna pegavost 2CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina