ISKANJE

Bolezni

BOLEZNI KAPUSNIC

Da bodo sadike kapusnic čim bolj zdrave in odporne proti boleznim, jih je dobro zaščititi z uporabo naravnih sredstev za krepitev rastlin. V ta namen za zalivanje uporabimo Algin ali Aktivin, za škropljenje po listih pa Izvleček njivske preslice ali Koprivin.

Najpogostejše bolezni na kapusnicah so:

Padavica sadik (Pythium spp.)

Znaki bolezni: rastline okužuje le v zgodnjih razvojnih fazah (v času kalitve in nekaj časa po vzniku). Če gliva okuži rastlino v času kalitve, klica propade že v tleh. Po vzniku rastlin so bolezenska znamenja izrazita. Na pritlehnem delu stebelca (koreninski vrat) in koreninicah, se sprva pojavijo umazano rumene, pozneje rjave in črne lise, ki se večajo. Okužen del stebla začne gniti, nato se osuši in stanjša kot nit. Rastlina zgubi oporo in poleže. V vlažnem vremenu se na rastlinicah pojavi plesniva prevleka. Gliva se od obolele rastline širi radialno zato so okužene rastline v bolj ali manj okroglih gnezdih.

Pogoji za okužbo: gliva se ohranja v odmrlih ostankih okuženih rastlin ali pa oblikuje oospore (trajne spore). Gliva kali in se širi pri temperaturi 10 do 18 °C. Bolezen pospešuje visoka vlažnost.

Zatiranje: pomembni so agrotehnični ukrepi: ne sejemo v težko zemljo, uporabljamo preležan gnoj, zalivamo poredko in takrat obilno, zaprte grede zračimo.

Golšavost kapusnic (Plasmodiophora brassicae)

Znaki bolezni: okužene rastline zaostajajo v rasti, nadzemni deli venejo. Na koreninah so pri obolelih rastlinah valjaste zadebelitve v obliki golš, ki pokajo: od glive okužene korenine se še dodatno okužijo npr. z bakterijami, ki povzročajo gnitje. Iz okuženih delov pride gliva v tla, kjer ostane živa več let.

Pogoji za okužbo: spore tvorijo zoospore v dovolj toplih tleh pri temperaturi 9 do 30°C in dovolj vlažnih (vsaj 45% vodne kapacitete tal). Bolezen se pojavlja predvsem na prostem, v zavarovanih prostorih pa na sejankah, če jih gojimo v slabih higienskih razmerah.  

Zatiranje: agrotehnični ukrepi: izbira tolerantnih sort, pridelava zdravih sadik, kolobar; 5 let, zatiranje plevelov iz družin križnic v celotnem kolobarju, apnenje, razkuževanje setvišč.

Kapusna plesen (Peronospora parasitica)

Znaki bolezni: na zgornji strani listov mladih rastlin se pojavijo rumenkaste pegice, ki so pogosto omejene z listnimi žilami, na spodnji pa belkasto siva plesniva prevleka trosonoscev in trosov. Pege se sčasoma posušijo. Ob hujših okužbah lahko rastlinice propadejo. V pozni jeseni so na zelju okužene predvsem zunanje vehe. Na zgornji strani nastanejo črnkaste pege, na spodnji pa plesniva prevleka. V skladišču gliva prodira v notranjost glave. Plesni se navadno pridružijo še drugi gnilobni mikroorganizmi.

Pogoji za okužbo: glivi godijo nizke temperature (pod 16oC) in visoka vlažnost.
Zatiranje: uporabimo bakrene pripravke.

Črna listna pegavost kapusnic (Alternaria brassicae)

Znaki bolezni: se lahko pojavijo kot črtkaste pegice na hipokotilu ravno vzniklih rastlinic. Na prvih listih so črno rjave okroglaste pegice s premerom 1 mm. V poznejšem razvojnem stadiju rastlin se najprej na srednjih, nato na zgornjih listih pojavljajo okroglaste rjave pege, v katerih je več vzporednih krogov. Pege se večajo, se med seboj spajajo, da zato celi deli listov rjave in se suše, na pegah pa se medtem pojavi zelenkasto nežna prevleka iz glivnih trosonoscev in trosov. Pri zelju gliva ne prodre v glavo, okužuje le zunanje liste. Številne podolžne skoraj črne drobne pege se pojavljajo tudi na stebelcih in luskih semenskih kapusnic ali križnic. Posledica hude okužbe je prisilna zoritev, pri njej pa luski pokajo in se zrnje osipa.
Intenzivnost obolenja ocenjujemo npr. pri oljni repici in oljni ogrščici dvakrat, med cvetenjem in ko je najmanj 60% rastlin tehnično zrelih. Upoštevati je predvsem treba okužbo stebelc in luskov. Zaradi nevarnosti osipanja zrnja moramo žetev opraviti pravočasno. Za oceno simptomov uporabimo štiri kategorije (0=zdrave rastline, 1=do 30% površine rastline je okužene, 2=30%-60% površine rastline je okužene, 3=več kot 60% površine rastline je okužene). Izgubo pridelka lahko ugotovimo le s primerjavo s fungicidi tretiranih in netretiranih rastlin.
Pogoji za okužbo: na pegah gliva obilno oblikuje konidiofore in konidije, ki so večinoma posamezni, le redko tudi v nizih. Konidije prenašajo dežne kapljice in veter. Gliva prezimuje v okuženih ostankih v tleh in okuženem zrnju.

Zatiranje: s fungicidi na osnovi difenokonazola.

Črna žilavka kapusnic (Xanthomonas campestris)

Znaki bolezni: do okužbe lahko pride tekom cele vegetacije; od kalitve do tedaj, ko je rastlina že popolnoma razvita, pa tudi v času prevoza ali skladiščenja glav. Mlade rastlinice so pogosto pritlikave, razvijajo se le na eni strani, spodnji listi pa odpadajo. Stebelce ima steklast videz in je zvit pod lastno težo. Rastline, ki so okužene tekom kalitve se zaradi bolezni popolnoma zmehčajo in gnijejo.
Na starejših rastlinah so simptomi vidni na listnih robovih kot večji klorotični madeži v obliki črke V. Kasneje pege potemnijo, prav tako tudi žile. Obolel del lista se suši in postaja prosojen kot pergamentni papir. Nazadnje cel list porumeni in ovene. Pojavijo se tudi simptomi suhe gnilobe.
Pogosto okužene rastline še naprej intenzivno rastejo, vendar pri prerezu glave vidimo, da je le srčni del neokužen.

Pogoji za okužbo:
pri širjenju bolezni v vegetaciji imajo velik vpliv žuželke, dež, veter, dotikanje listov, okuženo orodje in gibanje med posevki. Širjenje pospešuje tudi zalivanje, okužene tople grede kot tudi okuženo seme. Na razvoj bolezni ugodno vplivata mokro in toplo vreme.

Zatiranje: agrotehnični ukrepi: izbira tolerantnih sort, kolobar (5 let za sadike, 2 leti za pridelavo), uporaba razkuženega semena, zatiranje škodljivcev, pravilno gnojenje s kalijem. V primeru pomanjkanja kalija uporabimo listno gnojilo Foliar kalij PRO.CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina