ISKANJE

Gnojenje

GNOJENJE VRTNIN NA DOMAČEM VRTU

Vrtnine za svojo rast in razvoj potrebujejo hranilne snovi. Včasih so gnojila na voljo že v prsti, v katero sejemo semena, vendar pa imajo različni pridelki različne potrebe po hranilih.

Najpomembnejša hranila so dušik, fosfor in kalij. Dušik je rastlinam potreben, ker spodbuja rast listov.  Za nekatere vrtnine je značilno,  da potrebujejo več dušika, kakor ostale. Vrtnine, ki potrebujejo več dušika so tako: blitva, brstični ohrovt, cvetača, krompir, por, rdeča pesa, špinača, zelena, zelje. Nekoliko manj ga potrebujejo beluši, buča, čebula, jajčevci, paprika, paradižnik, sladka koruza, stročji fižol in zelena solata. Poznamo pa tudi rastline, ki skoraj ne potrebujejo gnojenja z dušikom, to so; grah, korenje, kumarice, redkvica, repa, fižol. Vse rastline pa potrebujejo fosfor in kalij. S fosforjem gnojimo rastline, ker ta element pripomore k boljši rasti korenin, s kalijem pa moramo gnojiti, saj je potreben za cvetenje in zorenje.

Pred sajenjem vrtnin grede obogatimo z organsko snovjo, s kompostom rastlinskega izvora, imenovanim Biopost. Tako bomo v tla vnesli humus in potrebna hranila za ukoreninjanje. Še posebej za plodovke je značilno, da zahtevajo tla z visoko vsebnostjo humusa.  Ko se rastline ukoreninijo,  potrosimo okoli njih  še briketirano organsko gnojilo Organo. Gnojenje ponovimo čez 14 dni. Tako bodo tla imela na razpolago dovolj organskih snovi za tvorbo humusa, hkrati pa bodo sadike imele na razpolago dovolj hranil za optimalno rast. Kulturam, ki potrebujejo več dušika dognojujemo še z mineralnimi gnojili, kot so: Vrtni Gardin, KAN ali UREA.

Med zalivanjem vodi vsakih 14 dni dodamo sredstvo za krepitev rastlin Aktivin ali Algin, da okrepimo rastline in izboljšamo njihovo odpornost na bolezni in škodljivce.


CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina