ISKANJE

Bolezni

BOLEZNI ČEBULNIC

Čebulnice so skupina vrtnin, ki so pogosto podvržene napadu bolezni, predvsem ob vlažnem vremenu, če smo jih posadili na grede, ki so pognojene s svežim hlevskim gnojem ali pa smo pretirano gnojili z dušikom. Zato pri čebulnicah ne pretiravamo z gnojenjem. Pri pridelavi čebulnic se je zelo dobro izkazala uporaba kombinacije gnojila Nutri-phite PK in naravnega regulatorja rasti Agrostemin. Rastline so veliko bolj odporne na bolezni, povečata se tudi količina in kakovost pridelka.

Najpogostejše bolezni na čebulnicah so:

Čebulna plesen (Peronospora destructor)

Znaki bolezni: na vrhovih mladih listov se pojavijo bledorumene pege, ki se večajo. Na teh pegah se pojavi umazano vijoličasta plesniva prevleka, ki jo sestavljajo trosonosci in trosi. Okuženi listi zgubijo turgor, se povesijo, zmehčajo in začno odmirati. Na takih listih se naknadno naselijo razne saprofitske glive (črnobe). Rastline lahko popolnoma propadejo v enem do dveh tednih. Okužena čebula v shrambi močno gnije. Če je čebulček sistemično okužen, iz njega zrastejo majhne, kržljave, bledo zelene in zelo vpadljive rastline.

Pogoji za okužbo: gliva prezimi v obliki micelija v sistemično okuženem čebulčku ali v obliki oospor v odmrlem organskem tkivu. Lahko prezimi tudi na zimskem luku (A. fistulosum), ki je prezimna čebula.

Zatiranje: za preprečevanje širjenja okužbe uporabimo bakrene pripravke.

 Čebulna plesen 2 Čebulna plesen 2

Siva plesen čebulnih listov (Botrytis squamosa) Znaki bolezni: na listih nastanejo belo rumene nekoliko vdrte pege obdane z  vodenasto cono. Rastline propadajo.
Zatiranje: za zatiranje uporabimo fungicid Switch 62,5 WG.

Siva plesen (Botritis cinerea =Botryotinia fuckeliana)

Znaki bolezni: siva plesen je parazit šibkosti in ran. Zaradi povečane zračne vlage, nizkih temperatur, šibke osvetlitve, pretiranega gnojenja z dušičnimi gnojili, postanejo rastline bolj dovzetne za okužbo. V takšnih razmerah gliva prodira skozi rane  v rastlino. Pojavi se pozno, med zorenjem. Čebula propada, meso pod pegami je mehko, steklasto, v skladiöču se tvori obilna siva plesniva prevleka. Pogoji za okužbo: v vlažnem vremenu se gliva širi v notranjost in povzroči propad rastline. Za okužbo je potrebna relativna zračna vlaga nad 85 %, temperatura pa je manj pomembna, saj se gliva razvija pri temperaturi od 0 do 35 °C.
Zatiranje: za zatiranje uporabimo fungicid Switch 62,5 WG.

Čebulna rja (Puccinia alli) , Česnova rja (Puccinia pori)

Znaki bolezni: Na listih se pojavljajo značilne pege polne spor rumene do črne barve.
Zatiranje: uporabimo pripravke na bazi azoksistrobina.

Bela gniloba (Sclerotinia cepivorum)

Znaki bolezni: listi rumenijo in propadajo od zgoraj navzdol. Zunanji listi čebule postanejo voščeni in gnijejo. Posebno občutljiv je česen.
Zatiranje: uporabimo pripravke na bazi ipridiona.CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina