ISKANJE

Sajenje sadnega drevja

Sajenje sadnega drevja je potrebno dobro načrtovati, izbrati je potrebno pravo lokacijo, ustrezno sorto in pravilno izvesti sam način sajenja. Skopljemo ustrezno sadilno jamo, ki mora biti dovolj globoka in široka, da se bodo korenine vsaj prva leta v njej dobro počutile. Kako velika bo jama, je odvisno od tega, kakšno je zemljišče, kjer delamo sadovnjak. Običajno skopljemo pol metra globoko jamo, ki naj meri v premeru en meter. Najprej odstranimo rušo in jo odložimo na poseben kup. Nato izkopljemo 15 do 20 cm globoko plast in jo odložimo na drugi kup. Skopljemo še ostalo zemljo in jo odložimo na tretji kup. Dno jame samo prekopljemo, da ga zrahljamo še za kakšnih 15 do 20 cm. Tako preprečimo, da bi voda zaostajala v sadilni jami. Sadilne jame je priporočljivo skopati vsaj mesec dni pred samim sajenjem. To je pomembno zaradi tega, da se jama dobro prezrači in da jo obdelata še sonce ter veter.

Ko je jama dobro prezračena, se lotimo samega sajenja. V sadilno jamo zabijemo najprej oporni kol, katerega postavimo tako, da bo na južni strani. Kol varuje novo posajeno sadiko pred zimskim soncem. Na dno jame vržemo najprej rušo, katero obrnemo na glavo. Nato potrosimo malo zemlje, po kateri posujemo 30 do 50 dkg mineralnega gnojila Sadjarski gardin. To je tako imenovano založno gnojilo. Na gnojilo nasujemo za prst ali dva zemlje, ki smo jo izkopali takoj za rušo, saj je le-ta biološko najbolj aktivna. S to zemljo tudi zasujemo korenine novo posajenega drevesa. Cepljeno mesto mora biti najmanj deset centimetrov nad zemljo, kar je zelo pomembno. Sicer pa gledamo, da drevo posadimo samo tako globoko, kot je bilo posajeno v drevesnici. Drevesce smo postavili tako, da je za opornim količkom, na katerega bomo drevesce privezali. Ko smo korenine pokrili z zemljo, okrog in okrog nasujemo stare dobro uležan hlevski gnoj ali dober kompost. Če tega nimamo, ga nadomestimo z organskim gnojilom Biopost. Gnojilo pokrijemo z ostankom izkopane zemlje, nato dodamo še dve ali tri Start gnojiline tablete, deset centimetrov stran od stebla, pet centimetrov globoko. Tableto damo glede na višino rastline. Vsaka tableta za pol metra višine. Ker so sadike običajno visoke en meter, damo dve, vsako na svojo stran debelca. V koliko pa sadimo dvoletne, je potrebno dodati tri tablete. Tako bomo rastline preskrbeli za naslednji dve do tri leta z vsemi potrebnimi hranili. Zemljo oblikujemo v kolobar in jo dobro pohodimo, da rastlina čvrsto stoji. Nato pa je potrebno vsako posajeno drevo še dobro zaliti. Voda mora zapolniti vse prazne prostore, ki so ob sajenju nastali med koreninami in med zemljo.

Novo posajena drevesa je potrebno še nekaj časa po potrebi zalivati, saj se morajo do zime dobro ukoreniniti.

V primeru, da želimo drevo vzgajati v loncu na balkonu, je postopek sajenja popolnoma enak. Tudi v tem primeru moramo drevesu dati oporni količek. Prav tako pazimo, da je cepljeno mesto nad zemljo. V kolikor bo čez zimo pod streho, ga bo potrebno vsaka dva tedna dobro zaliti, da se korenine ne izsušijo.CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina