ISKANJE

Fiziološki pojavi pri jablanah

POMANJKANJE ŽELEZA PRI JABLANAH

V primeru, da so jablane posajene v tleh, ki vsebujejo veliko kalcija, lahko pride do pomanjkanja železa. Pomanjkanje se odraža tako, da listi postajajo vse bolj bledi. Na koncu so samo še listne žile zelene, polja med njimi pa so rumenkasta. Rumeni listi v kratkem času porjavijo in se posušijo. Ker je list tovarna hrane, jablana obložena s številnimi plodovi ne more biti brez listja. Rast plodov se zaustavi, če ni dovolj hranilnih snovi. Preprečevanje je enostavno, rastlino nekajkrat poškropimo po listih s foliarnim gnojilom Foliar železo PRO. V primeru, da želimo jablanam dodati še druge elemente, jih poškropimo s foliarnim gnojilom Foliar železo.

POMANJKANJE KALCIJA PRI JABLANAH

Pomanjkanje kalcija se zelo pogosto pojavlja. Današnje jablane niso več takšne, kot so bile včasih, ko so rodile le vsako drugo leto. Danes imamo nizko rastoča drevesa, ki bogato rodijo vsako leto. Rastline so pogosto nekoliko premalo obrezane, kar pomeni, da smo jih zelo obremenili. Redko kateri sadjar odstrani pri redčenju dovolj plodov. Pomanjkanje kalcija se največkrat pokaže šele po obiranju v shrambi. Plodovi, ki jim primanjkuje kalcija, dobijo okroglaste pege, ki nastanejo pod kožico in so grenkega okusa. Obstojnost takšnih plodov je kratkotrajna. PREPREČEVANJE GRENKE PEGAVOSTI, ki je posledica pomanjkanja kalcija, moramo pričeti 5 tednov po končanem cvetenju. Jablane imajo dovolj kalcija le v začetku, potem ga prične primanjkovati. Primanjkuje ga v plodovih, do kamor zaradi različnih vzrokov ne prispe dovolj kalcija, tudi če rastline rastejo na apnenčastih tleh. Rastline vsaj 3 do 5 krat poškropimo po plodovih s foliarnim gnojilom Foliar kalcij. Uporabimo ga lahko skupaj s sredstvi za varstvo rastlin ali samega. Škropljenja izvajamo vse do obiranja in na ta način popolnoma preprečimo grenko pegavost. Plodovi bodo brez peg, trpežnejši in dalj časa jih bomo lahko skladiščili.

Grenka pegavost zaradi pomanjkanja kalcijaGrenka pegavost zaradi pomanjkanja kalcija

POMANJKANJE BORA PRI JABLANAH

Jablanam včasih primanjkuje tudi bor. Kljub temu, da ga potrebujejo zelo malo, lahko ob njegovem pomanjkanju nastanejo težke poškodbe. Pri pomanjkanju bora, lahko pri jablanah plodovi niso več lepe okrogle oblike. Če plod prerežemo počez, vidimo, da je zvezdasto oblikovan. PREPREČEVANJE pomanjkanja bora je mogoče na več načinov. Najbolj enostavno je, če jablane poškropimo z visoko koncentriranim borovim foliarnim gnojilom Foliar bor PRO tik pred cvetenjem, nato pa še enkrat takoj po končanem cvetenju. Če želimo rastlinam dodati še druge elemente, jih poškropimo s foliarnim gnojilom Foliar bor. Priporočljivo je še tretje škropljenje takoj po obiranju. CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina