ISKANJE

Škodljivci

ŠKODLJIVCI ČEŠENJ IN VIŠENJ

Črna češnjeva uš  (Myzus cerasi)in črna višnjeva uš (M.pruniavium)

Opis škodljivca in škoda, ki jo povzroča: črna češnjeva uš je najhujša škodljivka mladih češnjevih dreves. Redno se pojavlja tudi na rodnih drevesih, večjo škodo pa naredi le v posameznih zelo toplih in sušnih pomladih. Če uši sesajo vrhnje listena spodnji strani, se napadeno listje močno zvija in suši, poganjki pa zastanejo v rasti. Uši izločajo obilo medene rose, ki privablja mravlje, na njej pa se naseli tudi sajavost. Ob močnem napadu se medena rosa kar cedi po listih in plodovih, zaradi tega češenj skoraj ni mogoče obirati. 

Varstvo: nekaj je mogoče narediti že s predspomladanskim škropljenjem med napenjanjem brstov. Uporabimo oljne pripravke. V času rasti je pomembno, da napad pravočasno odkrijemo.

Češnjeva muha (Rhagoletis cerasi)

Opis škodljivca in škoda, ki jo povzroča: češnjeva muha je nedvomno najhujša škodljivka srednje poznih in poznih češenj, rada pa se loti tudi višenj, zlasti poznih in manj kislih sort. Posledica napada so črvivi plodovi, ki so neužitni. Črvivi plodovi so mehki in hitro gnijejo. Škodljivka prezimi v zemlji pod krošnjami 3 do 5 cm globoko v obliki bube. Iz njih se spomladi izležejo muhe, ki so dolge okrog 5 mm, podobne hišni muhi, so bleščeče črne barve z rumenim robom na glavi in z rumenim trikotnim ščitkom na koncu oprsja. Krila so prosojna in imajo štiri temnejše prečne lise. Muhe se pojavijo sredi maja, potem pa letajo vse do julija. Najprej obletavajo drevesa in se hranijo s sladkimi sokovi. Navadno takrat, ko češnje prično rumeneti in malo rdeti, začno muhe odlagati jajčeca. Muha odloži jajčece v plod tik pod povrhnjico, navadno v bližini peclja. Iz jajčeca se po 7 do 10 dneh izleže ličinka-žerka, ki se takoj zavrta v plod do koščice. Ličinke se hranijo z mesom ob koščici. Praviloma je v plodu le ena ličinka. Na vdornem mestu je plod nekoliko zmehčan in ima rjavo, malo vdrto liso. Po približno treh tednih žerke v plodovih dorastejo in takrat so dolge 6 mm, belkaste barve in brez nog. Dorasle zapustijo plodove, največkrat potem, ko plodovi padejo na tla in se zabubijo v zemlji, kjer počakajo naslednjo pomlad.

Varstvo: pri integriranem pridelovanju je obvezno spremljanje leta češnjeve muhe na Rumene lepljive plošče. Plošče nastavimo, ko zorijo zgodnje sorte češenj. Škodljivca zatiramo le, če je presežen prag škodljivosti. Prag škodljivosti je presežen, če ulovimo eno muho na dve postavljeni plošči do faze, ko češnje spreminjajo barvo iz zelene v rumeno. Velja za sorte, ki zorijo od 4. češnjevega tedna naprej. Pri zgodnejših sortah češnjeve muhe ni potrebno zatirati. Češnjevo muho zatiramo s sredstvom Mospilan 20 SG.


CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina