ISKANJE

Pleveli v oljni ogrščici

Pleveli v oljni ogrščici se pojavijo v dveh obdobjih: v jeseni in spomladi, tako imamo v ogrščici dve obdobji zatiranja plevelov, jesensko in zgodnje spomladansko. V našem okolju prevladuje sistem zatiranja plevelov jeseni. Plevele zatiramo pred ali po vzniku ogrščice. Pogoji za prezimovaje ogrščice so pri nas dobri, zato se spomladi v gostih posevkih pleveli ne morejo uspešno razvijati in vznikati. V primeru slabe prezimitve imamo težave z okopavinskimi pleveli.

Plevelna flora v posevkih ogrščice se ujema s floro ozimnih žit in tudi najpomembnejši pleveli so enaki kot v žitih (lakota, kamilice, slak, grašice, …), izjema so divje križnice, ki jih s herbicidi primernimi za uporabo v ogrščici ne zatremo. Ker sejemo ogrščico zgodaj, lahko jesensko zimski pleveli povzročijo zastoj razvoja ogrščice že v jesenskem obdobju. Njivo za setev lahko pripravimo zgodaj in ne sejemo takoj, temveč jo pustimo, da pleveli vzniknejo in jih nato pobranamo. Tako izvedemo mehanično zatiranje. Na njivah z majhnim potencialom plevelov uporaba herbicidov sploh ni potrebna, če opravimo setev v optimalnih pogojih in jeseni nastopi zgodnji mraz.


Pleveli, ki se najpogosteje pojavljajo v oljni ogrščici so:

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Rastišče: zelo razširjena je na poljih vseh vrst, posebno v združbi z žiti, v vinogradih, vrtovih, na poteh, robovih itd. Ustrezajo ji sveža, s hranili bogato založena glinasta ali ilovnato-glinasto-peščena tla brez kalcija. Uspeva tudi na slanih tleh.
Morfološke lastnosti:
v višino zraste 15 do 40 cm. Steblo je pokončno, golo, na preseku okroglo, z dolgimi vejami. Listi so pernato deljeni, nežni, gladki, brez vonja. Cvetovi so cevasti, rumeni in združeni v rumene glavice, ki so obdane z belimi venčnimi listi. Če cvetove zmrvimo, značilno dišijo. Cveti od maja do septembra, pogosto dva krat v letu.
Morfološka klasifikacija
: širokolistni pleveli.
Obdobje vznikanja
: jeseni in spomladi. Pozno kaleče rastline prezimijo v obliki rozet.
Razmnoževanje
: s semenom.
Življenjska doba
: enoletni plevel.
Posebnosti:
Ima zdravilne lastnosti. Živali se je zaradi močnega vonja izogibajo. Ima neugoden vpliv na mlečnost.

Plezajoča lakota, smolenec (Galium aparine)

Rastišče: raste na rodovitnih, globokih, težkih in humusnih tleh v različnih posevkih, največkrat ga najdemo v združbi s strnim žitom. Zaradi sposobnosti plezanja po rastlinah, je zelo konkurenčna rastlina, največkrat problematična v žitih, ker otežuje spravilo.

Morfološke lastnosti: v višino zraste 40 do 150 cm. Steblo je četvero robo, steblo in listi so pokriti z dlačicami. Z dlačicami se pritrdi na druge rastline in pleza po njih. Steblo je na kolencih togo dlakavo, na kolencih je tudi največ dlak. Listi so suličasti, razporejeni na kolencih, na enem vretencu jih je 6-9, so linearno razporejeni, sorazmerno mehki, temnozeleni. Zgornja stran listov je posuta z naprej zakrivljenimi bodicami. Listi so dolgi 30-60 mm in široki 3 do 8 mm. Majhni beli cvetovi so v obliki socvetja kobul. Cveti od maja do oktobra.
Morfološka klasifikacija: širokolistni pleveli.
Obdobje vznikanja: vznika lahko vse leto.
Razmnoževanje: s semenom.
Življenjska doba: navadno enoletni plevel, zunaj obdelovanih zemljišč tudi večletni.
Posebne lastnosti: je gostitelj nekaterih vrst ogorčic (nematod).

Njivski slak (Convolvulus arvensis)

Rastišče: najdemo ga na poljih, v vinogradih, vrtovih, ob robovih cest, na železniških progah, nasipih, grobljah. Rad ima suha, topla, s hranili bogata, globoka in rahlo glinasta tla.
Morfološke lastnosti: v višino zraste 20 do 100 cm. Steblo je golo ali kratko dlakavo, poleglo, se plazi po tleh ali ovija po drugih rastlinah, je levosučen. Listi so pecljati, podolgasto jajčasti, pri dnu prisekani ali zaokroženi. Cvetovi so beli ali rdeči, posamični ali po trije v socvetju. Cveti od junija do septembra.
Morfološka klasifikacija: širokolistni pleveli.
Obdobje vznikanja: seme kali vse leto.
Razmnoževanje: vegetativno, s koreninami; s semenom.
Življenjska doba: zelnata trajnica-večletni plevel.
Posebne lastnosti: rastline poženejo več metrov dolge korenine, ki prodirajo globoko v zemljo in številne do dva metra dolge koreninske poganjke. S takšnim razmnoževanjem lahko rastlina zelo hitro prekrije večje površine. Pri mehanski obdelavi tal se s trganjem korenin in poganjkov njivski slak zelo hitro razmnožuje.


Njivski slakNjivski slak

Ptičja grašica (Vicia Cracca)

Rastišče: raste na bolj kislih tleh , bogatih s humusom, na ilovnatih ali peščenih tleh.
Morfološke lastnosti: steblo je nežno in robato, gladko ali poraslo z nežnimi dlačicami, vzpenja se s pomočjo vitic do višine 120 cm. Listi so deljeni v parni, iz stebla izraščajo vitice. Socvetje je svetlo vijolične barve, podolgovato, raste na dolgih pecljih v višino. Cveti poleti.
Morfološka klasifikacija: širokolistni pleveli.
Obdobje vznikanja: običajno spomladi.
Razmnoževanje: vegetativno s podzemnimi poganjki; s semenom.
Življenjska doba: trajnica.
Posebne lastnosti: v prehrani se uporabljajo semena,ki vsebujejo velike količine beljakovin in škroba zato so jih ob pomanjkanju hrane( tudi med vojno)zmleli in dodajali v krušno moko.Je zaželena krmna rastlina v kmetijstvu.

Navadni plešec (Capsella bursa-pastoris)

Rastišče: pogosto raste na poljih, vrtovih, vinogradih, sadovnjakih, ob zidovih, poteh, robovih. Rad ima tla, bogata z nitrati in taka, ki so dobro obdelana, zračna ter bogata glinasto-humusna in glinasto-peščena.
Morfološke lastnosti: steblo zraste v višino 20 do 40 cm, je pokončno, golo ali neenakomerno dlakavo, bolj ali manj razvejeno. Spodnji listi so v rozeti, nedeljeni do deljeni na večje krpe ali peresca. Maloštevilni stebelni listi so nedeljeni, celorobi ali nazobčani, s širokimi ušesci, ki obdajajo steblo. Listi so lahko gladki ali pa porasli z dlačicami. Cvetovi so beli, v dolgem grozdastem socvetju, na dolgih pecljih. Cveti vse leto.
Morfološka klasifikacija:širokolistni pleveli.
Obdobje vznikanja: vse leto.
Razmnoževanje: s semenom.
Življenjska doba: dvoletna, redkeje enoletna rastlina.
Posebne lastnosti: ima zdravilne lastnosti, preprečuje krvavitve v notranjih organih. Na kitajskem ga gojijo kot solato.CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina