ISKANJE

Gnojenje olje ogrščice

Gnojenje oljne ogrščice je ukrep, pri katerem je potrebno slediti založenosti tal z osnovnimi hranili in gnojenje prilagoditi pričakovani višini pridelka. Z 1 tono zrnja oljne ogrščice odvzamemo 40 – 60 kg dušika/ha, 25 – 35 kg fosforja /ha in 40 – 60 kg kalija /ha. V skladu s tem, ob pričakovanju treh ton zrnja po hektarju, pognojimo s 120 – 180 kg dušika/ha, 80 – 110 kg fosforja /ha in 120 – 180 kg kalija /ha, če imamo tla dobro založena s hranili (C razred založenosti). 

Poznano je, da je oljna ogrščica kot križnica velika porabnica bora (B) in žvepla (S). Zato je priporočljivo osnovno gnojenje – pred setvijo opraviti s takšnimi mineralnimi NPK gnojili, ki vsebujejo bor in/ali žveplo. Njivo pred setvijo oljne ogrščice pognojimo tudi z organskimi gnojili (hlevski gnoj in gnojevka). Če nimamo na razpolago hlevskega gnoja ali gnojevke, uporabimo briketirana organska gnojila. Organsko gnojilo Agrosol je rastlinskega izvora, ne vsebuje semen plevelov ali povzročiteljev okužb, vsebuje pa visok delež organske snovi in oživi talno floro in favno. Deluje počasi in dolgotrajno. Cenejša, nekoliko hitreje delujoča različica organskega gnojila živalskega izvora pa je Organo.

V času setve oziroma v jeseni opravimo gnojenje ogrščice s celotno potrebno količino kalija in fosforja. Uporabimo NPK ali PK gnojila. V primeru, da PK gnojila uporabimo foliarno, jih lahko uporabimo kasneje, v razvojni fazi BBCH 11-13. Uporabimo listno gnojilo Foliar PK PRO ali profesionalno gnojilo Nutri-phite PK, ki ima fosfor v fosfitni obliki in je zato veliko bolje sprejemljiv rastlinam. Gnojenje z dušikom (N) v času setve ne sme presegati 1/3 celotne količine potrebnega dušika. Preostali 2/3 dušika damo v času dognojevanja (KAN). Prvo dognojevanje je priporočljivo opraviti takoj po koncu zime oziroma, ko skopni sneg. Ob prvem dognojevanju dodamo do 80 kg N/ha, ki bo pripomoglo k obnovitvi rastlin po dolgi zimi. Drugo dognojevanje opravimo v stadiju zbitih popkov, ko lahko dognojimo z do 60 kg N/ha. Pri uporabi dušikovih gnojil je potrebno dušik dodajati zelo previdno, da ne bi posevka pregnojili in s tem povzročali poleganje rastlin, saj to zelo negativno vpliva na količino in kakovost pridelka zrnja ogrščice. Prvo in drugo dognojevanje v primeru dokaj zadovoljive založenosti tal s hranili lahko opravimo samo foliarno, pri čemer izbiramo med gnojili: Foliar PK PRO ali Foliar NPK PRO. Foliarna gnojila lahko dodamo tudi k sredstvom za varstvo rastlin. Ker oljna ogrščica potrebuje veliko bora, v program gnojenja vključimo tudi gnojilo Foliar bor PRO.

Za natančno določanje odmerka N ob dognojevanju je priporočljivo opraviti tudi hitri talni nitratni test (Nmin analizo). S pomočjo takšnega rezultata ugotovimo trenutno razpoložljive količine N v tleh. Dognojevanje potem lahko opravimo v skladu z ugotovljenimi količinami dostopnega N v tleh.CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina