ISKANJE

Bolezni

BOLEZNI NA ŽIVI MEJI IN IGLAVCIH

Škrup na ognjenem trnu (Venturia spp.)

Znaki bolezni: v deževnih letih da rastlino pogosto napade glivična bolezen, ki je zelo podobna jablanovemu škrlupu. Bolezen se pojavi na plodovih, medtem ko jo na listih opazimo bolj poredkoma. Plodovi pa postanejo črni. Ob močnem napadu jih bolezen lahko popolnoma uniči.

Zatiranje: za zatiranje škrupa na okrasnih rastlinah ni registrirano nobeno fitofarmacevtsko sredstvo. Kljub temu imajo učinek na to bolezen sredstva na podlagi propineba, bakra, difenkonazola, ciprodinila …

Listna luknjičavost lovorikovca (Botrytis cinerea)

Znaki bolezni: listna luknjičavost se pojavi v deževnih letih zelo močno in naredi veliko škode. Na listih se pojavijo najprej okroglaste pegice, ki porumenijo, porjavijo in izpadejo. Izpadli deli listov poskrbijo za nadalnje okužbe.

Zatiranje: takoj po končanem cvetenju, ko  rastlina prične poganjati nove liste, te takoj zavarujemo pred boleznijo. To storimo tako, da rastline poškropimo z pripravkom na onsovi kaptana. V koliko imamo v bližini našega lovorikovca posajeno kakšno koščičasto sadno drevo ali okrasni mandlevec, moramo poškropiti tudi te rastline. Saj bi sicer škropljenjene ne dalo željenega rezultata, ker bi se bolezen vedno znova pojavljala. Napad bolezni pa nekoliko ublažimo tudi z obrezovanjem grmov, da niso preveč gosti. Saj se v gostem grmu dalj časa zadržuje vlaga, zaradi česar so ugodnejši pogoji za pojav bolezni. V jeseni, ko odvržejo koščičarji polovico listja, takrat ga pograbimo in sežgemo in koščičasto sadje kot okrasni mandljevec in lovorikovec poškropimo z bakrenim pripravkom. Škropljenje z istim pripravkom ponovimo še enkrat zgodaj spomladi, v fazi mirovanja rastlin.

Hruševa rja na kitajskem brinu (Gymnosporagium sabinae)

Kitajski brin je vmesni gostitelj hruševe rje.

Znaki bolezni: na listih se pojavijo na zgornji strani listov oranžno rdeče lepljive pege s temnimi bradavičicami.Na spodnji strani peg so rumenordeče zatekline, na katerih se v poznem poletju razvijejo nekaj milimetrov velike svetlorjave stožčaste košarice, ki s strani mrežasto razpokajo.
Bolj redko gliva okužuje tudi listne peclje, plodove in poganjke. Brin je na okuženem mestu odebeljen. Spomladi se na tem mestu oblikujejo oranžne mesnato sluzaste vretenaste zatekline.

Zatiranje: za hruševo rjo je registritano sredstvo na podalgi difenkonazola.

Ribezova rja na zelenem boru (Cronartium ribicola) ali mehurjevka zelenega bora

Gliva okužuje petigličaste bore (pri nas Pinus strobus in Pinus cembra) in rastlinske vrste iz rodu Ribes.

Znaki bolezni: na skorji okuženega bora nastanejo ožigi in rakaste ranice. Na teh mestih se kasneje oblikujejo beli jezički oz. mehurji. Navadno ves del rastline nad obolelim mestom propade.

Zatiranje: v jeseni in spomladi uporabimo bakrene pripravke, čez rastno sezono pa druge fungicide za preprečevanej rje.


CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina