ISKANJE

Bolezni

BOLEZNI NA SOBNIH RASTLINAH

KORENINSKA GNILOBA (Thirlaviopsis Basicola)

Znaki bolezni: koreninska gniloba je pri številnih ljubiteljih velik problem, povezan z oskrbo in predvsem zalivanjem. Odkar rastline sadimo v šotnate substrate, je koreninske gnilobe bistveno več. Običajno pričnejo najprej gniti drobne koreninice, česar niti ne opazimo. Opazimo pa, da se je rast zaustavila in da so novo zrasli listi manjši od prejšnjih. Šele ko rastlina že močno trpi, lahko opazimo rumenenje lista. V nekaterih primerih steblo počrni in zgnije.

Zatiranje: da bi  preprečili pojav koreninske gnilobe, rastline ob vsakem presajanju ali pojavu znakov bolezni zalijemo s primernim fungicidom. 

Pseudomonas

Znaki bolezni:  pojavijo se drobne rumene pike na različnih delih rastline, okužba se  hitro širi, sčasoma se pike povežejo, osrednji odmrli deli počrnijo. Rastlina se lahko kar nekaj mesecev upira, saj korenine ponavadi niso prizadete. Ko okužba doseže rastni vršiček, ga deformira in upočasni rast rastline, ki v končni fazi počasi podleže. Bolezen se pogosto pojavlja na orhidejah.

Zatiranje: ob pojavu bakterije rastline takoj ločimo in zavržemo. Ko imate enkrat okuženo rastlino v svoji zbirki, se okužba med njimi lahko poleg neposrednega stika prenaša tudi preko sesajočih žuželk (tripsi, pršice).

Pepelasta plesen  (Erysiphe spp, Oidium spp.)

Znaki bolezni: napada vse sobne rastline, posebej občutljiva sta npr. božična zvezda, kalanhoja. Listi postanejo na zgornji strani plesnivi, rast in cvetenje pa se zaustavita. Napad je včasih tako močan, da cela rastlina izgleda kot bi bila posuta z belo moko.

Zatiranje: rastline poškropimo s pripravkom Topas 100 EC, kateremu dodamo vlažilo Silwet L-77, da se škropivo sploh lahko oprime plesnive obloge. Škropljenje je potrebno nekajkrat ponoviti.

Siva plesen ciklam in orhidej (srčna gniloba) (Botrytis cinerea)

Znaki bolezni: na robovih listov se pričnejo pojavljati večje rjave pege, to sčasoma vodi v odmiranje listov. Gnijejo tudi cvetovi, popki in njihovi peclji. Pojavlja se predvsem pozimi ter tudi v jeseni, v vlažnem okolju ter zlasti na gostih rastlinah, takih, ki imajo veliko cvetnega nastavka in listja. Včasih se pojavijo tudi na cvetnih listih majhne okrogle pege. Cvetovi venejo in se posušijo. Kalitev spor te glive je mogoča zaradi rošenja oziroma vlage na cvetovih, ki ostane preko noči. Okuženi cvetovi imajo črne pike, ki se ob nespremenjenih pogojih naprej širijo. Posebej pogosta je bolezen na ciklamah in orhidejah.

Zatiranje: če se je siva plesen že prekomerno razširila, moramo ukrepati s fitofarmacevtskimi sredstvi. Uporabimo fungicid Switch 62,5 WG.
Za boljšo odpornost rastlin jih nekajkrat poškropimo s pripravkom  Izvleček njivske preslice.


CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina