ISKANJE

VITEZOVA ZVEZDA ali AMARILIS

VITEZOVA ZVEZDA ali AMARILIS
23.02.2014

Vitezova zvezda je čebulnica, ki jo lahko silimo za zimsko ali zgodnje spomladansko  cvetenje. V jesenskem času potrebuje vsaj 6 tedenski počitek. To pomeni, da je bila 6 tednov popolnoma suha in je počivala kot čebulica pri temperaturi okrog 17 stopinj C. Pri takšni temperaturi se v času počitka v čebulici formira cvetni nastavek.
Čebulico moramo posaditi 6 do 8 tednov pred želenim cvetenjem. Ko jo posadimo, pazimo, da je polovica čebulice v zemlji, druga polovica pa nad zemljo. Posajeno čebulico zalijemo z vodo, da ni med koreninami in substratom praznega prostora. Nato  čebulico pokrijemo s praznim okrasnim lončkom, ki ga poveznemo čez čebulico, da je ta v temi. Vse skupaj postavimo na toplo mesto, kjer naj bo temperatura okrog 20 stopinj. Rastlino držimo suho, dokler iz čebulice ne požene 8 do 10 cm visoko cvetno steblo. Nato pa jo odkrijemo in postopoma prenesemo na svetlo. Ker je cvetno steblo popolnoma bledo, bi ga sončni žarki lahko poškodovali. Zato naj bo prenos na okensko polico  postopen,  traja naj kakšne 3 dni. V tem času bo cvetno steblo postalo zeleno. Ko jo odkrijemo, jo tudi zalijemo z vodo, da se dobro napije. Zalivamo je redno. Potrebno pa je tudi dognojevanje s tekočim gnojilom za cvetoče rastline. V začetku jo gnojimo v 14 dnevnih presledkih. Ko pa poženejo še listi, pa nadaljujemo v tedenskih presledkih, saj rastlina na začetku svoje rastne dobe potrebuje veliko hranilnih snovi.
Po končanem cvetenju odstranimo cvetno steblo tik nad čebulico, da preprečimo tvorbo semen.
Ko mine nevarnost pozebe, to je meseca maja, pa vitezovo zvezdo prenesemo  na vrt in jo posadimo na gredo. Greda naj bo pognojena z Vrtnim Gardinom. Gnojilo vkopljemo v zemljo, da se bo do takrat, ko bomo posadili vitezovo zvezdo,  že stopilo. V mesecu juliju in avgustu rastlino vsaj 3 krat pognojimo s Tekočim gnojilom za cvetoče rastline ali Kristalinom Cvet. Konec meseca avgusta čebulico vzamemo iz zemlje. To najlažje naredimo s pomočjo prekopnih vil. Čebulico odnesemo v prostor, kjer naj bo temperatura okrog 17 stopinj, to je začetek njenega počitka. Listi naj v času počitka ostanejo na rastlini in jih odrežemo tik nad čebulico šele potem, ko  se v času počitka sami posušijo.
Ker pa vitezovo zvezdo lahko napade bolezen, ki ji pravimo rdeči ožig ali pa koreninska gniloba, je priporočljivo, da jo pred ponovnim sajenjem namočimo za 1 uro v raztopino pripravka Octave in Previcur Energy. Tako preprečimo kar dve bolezni.

<< Nazaj Na spisek novic >>


CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina